„FAKE IT TILL YOU MAKE IT!”

Ralph Lauren sztori és a ConnecTOUR Szerepjáték

„Fake it till you make it! Játszd újra, amíg a valóságoddá válik!”

Koldusból királyfi – bronxi fiúból klasszikus divatikon

Ralp Lauren a szegénységből a mozi világában kereste a vigasztalást. Kedvencei közé tartoztak azok az amerikai filmek, amelyben gazdag, szép és sikeres férfiak és nők, álomautók, villák, pazar ruhák jelentek meg rendre. Amikor kilépett a moziból elképzelte, hogy ő a film főszereplője és éppen úgy viselkedett a való életben, mint ahogyan az a filmben látta.

A történet folytatását már ismered. A mélyszegénységből világhírű, az egyik leggazdagabb divatikonná küzdötte fel magát. Ruhái a csodált filmek világát tükrözték mindig is.

A gyermekek játékaikban a vágyaikat élik. A mesék hősei megszólítják őket és fantáziavilágukban belebújnak a bőrükben. Képzeletben vágyaikat élik. A való világ azonban többnyire mosolyog rajtuk, holott ezt sokkal inkább be lehetne emelni a valóságukba.
Én 4 éves korától kezdődően figyelem a lányomat.
 • Mi a kedvenc meséje?

  Az, hogy a gyerekek milyen meséket hallgatnak szívesen, nem a véletlen műve. Mégcsak nem is feltétlenül a meseíró érdeme, bár nyilván nem mindegy mennyire érdekfeszítő a történet. Gyermekünket a történet, a mesehős karaktere szólítja meg. Lehet, hogy a történetben talál valami kapcsolatot a saját életében megélt konfliktusok, szorongásai, nehézségei miatt. Vagy a vágyait látja benne, esetleg a mesehős szuperképességeire vágyik. Esetleg a kalandok, melyeket mesehősünk átél őt is vonzzák, mert szeretne bizonyítani, szeretné ő is képességeivel elkápráztatni a világot.

  Pusztán csak azzal, ha figyelsz arra, hogy melyek azok a közös vonások a kedvelt mesékben, amelyeket fiad, lányod gyakran kér, máris közelebb kerülhetsz gyermeked igazi személyiségéhez, megismerheted vágyait.

 • Mit játszik szívesen?

  Láttál már a játszótéren kisfiúkat képzeletbeli fegyverrel a kezében rohangálni, mintha épp most vívná a mindent eldöntő csatát? Vagy valami szuperjárgánnyal száguldani végig a járdán? Netalán kislányokat, amint a homokozóban épített homokvárban eljátszák a vár űrnőjének szerepét, akit katonák hada védelmez? Esetleg sütiket süt kedvenc babájának, vagy épp anyának?

  Az is lehet, hogy otthon a Legoból, vagy a Playmobilból épített dolgok kelnek életre játékaiban, esetleg a bunki lesz helyszíne „életjátékainak”?

  Igen, mert a játék nem játék. A játék a legkomolyabb dolog a világon, amiből a gyerekek a legtöbbet tanulhatnak, a képességeiket észrevétlenül, pusztán a játék által  fejleszthetik.

A lányom mindennél jobban szerette ezt a típusú szerepjátékot.
Így indult a ConnecTOUR Szerepjáték története és kezdődtek el a mi feledhetetlen kalandjaink a játékban, miközben rövid idő alatt egyértelművé vált számomra, hogy a lányom milyen mesehősökért rajong és miért. Megmutatkoztak az ő erősségei, azok a készségei, amiben igazán jó. Az igazságos Mátyás király, szerepében számtalanszor tett igazságot a civakodó felek között. Belebújt a leggonoszabb karakterek bőrébe, megélve cselekedeteik következményéből fakadó lelkiismeretfurdalást.
Így nem meglepő, hogy a való életben is elképesztő tisztánlátással ragadja meg a konfliktushelyzetek okát, a résztvevők szándékait. Közösségében tőle kérnek elsősorban társai tanácsot. Játékunkban maga is megtapasztalhatta ezt a képességét, amelyet a való életben is magabiztosan használ, így ennek során élheti meg a legnagyobb sikerélményeit, kaphatja meg környezetétől a legtöbb elismerést.
Elárulom, a jövőjét is erre építve képzeli el.

Hogyan kapcsolódik ez a Ralph Lauren sztorihoz?

Ha neki bejött az, hogy elkezdte „eljátszani” azt az életet, amire vágyott és már ennek az élménye, a tapasztalás, az ebből eredő érzések hajtották őt azon az úton, hogy az évek hosszú során meg is valósítsa, a Te gyermeked miért ne játszhatná sikeresre magát?
Felismerve gyermeked értékeit, erősségeit, felszínre hozva valódi személyiségét, máris hatalmas lépést tettél jövőképe erősítésében és ezekben kellően nagy teret engedve számára kivételes képességei kibontakozásában, a benne lévő csoda megszületéséhez.

Te ismered a lányod, fiad vágyait?

Ha nem, akkor csak figyeld a játékban és egy idő után egyértelművé válik.