Gyermekedre hangolva tölts és töltődj

Gyermeked szeretetnyelve

Az anya gyermeke iránt érzett szeretete egy olyan különleges minőség, ami semmi mással nem hasonlítható össze. A feltétel nélküli szeretet – amely számomra azt jelenti, hogy valakit a puszta létezéséért szeretni – igazán csak a lányommal szemben tapasztaltam meg.
Éppen ezért lepődtem meg azon, amikor a lányom először feltette nekem a kérdést:
„Anya, Te szeretsz engem?”
Egyszerűen fel sem tudtam fogni, hogy ő nem érzi azt a mély, megkérdőjelezhetetlen, elvárásoktól mentes szeretet, ami bennem van.
A magyarázatot és a választ Gary Chapman Az 5 szeretetnyelv: Gyerekekre hangolva című könyve adta meg.

Ezt olvasva döbbentem rá, hogy nem elég szeretni, azt a megfelelő módon kell kifejezni.
Szinte hallom, ahogy felszisszensz… Figyelj most egy kicsit! A témában írt cikksorozat végére meg fogod érteni, miért igényel a gyermeknevelés és a „jól szeretés” is tudatosságot.
Szóval, ettől a pillanattól kezdve elkezdtem figyelni a lányomat.
 • Melyek azok a tevékenységek, amelyeket a legjobban szeret, azokat hogyan végzi?

  Ha bármi lehet az, a fontos számára, hogy Veled együtt csinálja, akkor biztos, hogy a Veled töltött minőségi időre, a figyelmemre vágyik.

  Ha önállóan szeret inkább játszani, alkotni, a feladatait végezni és akkor boldog, ha ezért megdicséred, vagy elismered azt az eredményt, amit elért, akkor az ő szeretnyelve az elismerés.

  Könnyen lehet, hogy az igazi elismerés számára az, ha ezért kap valamilyen ajándékot, vagy ha megöleled, vagy kezet fogsz vele, esetleg pacsiztok, akkor a testi érintés alapvető számára.

 • Hogyan fejezi ki ő a szeretetét?

  Ha mindig ott sürög-forog körülötted és szoros testi kontaktusba igyekszik veled kerülni, akkor a testi érintés, ám ha ugyanez nem arra megy ki, hogy szorosan ott legyen a közeledben, de a társaságodban érzi jól magát, akkor a minőségi idő.

  Ha úgy konstatálja azt, amit én csinálsz, hogy megdicsér és gyakran mondogatja azt, hogy „ügyes vagy anya!”, akkor ő is ezt a mondatot szeretné Tőled hallani.

  Ha a homokozóban neked süt sütit, vagy a rajzát neked készíti, esetleg a kedvenc plüss állatkáját neked adja, akkor ő is különleges ajándékra vágyik.

  Ha viszont szeret segíteni a házimunkában, vagy átvállal tőled valamilyen feladatot, akkor ő is a szívességet várja Tőled és boldog attól, ha segítesz neki bekötni a cipőjét, bepakolni a táskájába.

A kérdések mentén Te is fel tudod térképezni, hogy az alábbiak közül melyik az a csatorna, amelyre a gyermeked leginkább rá van hangolódva:
 1. Minőségi idő
 2. Elismerés
 3. Szívességek
 4. Ajándék
 5. Testi érintés

A fenti szempontok mentén viszonylag rövid idő alatt egyértelművé vált számomra, hogy a lányom szeretetnyelve a minőségi idő.
A minőségi idő azt takarja, hogy a vele töltött idő alatt teljes figyelmemet neki szenteljem és ebben az időben olyan tevékenységekkel foglalkozzunk, amit a legjobban szeret.
Így indult a ConnecTOUR Szerepjáték története és kezdődtek el a mi feledhetetlen kalandjaink a játékban, hihetetlen módon erősítve a bizalmat és a szeretetteljes köteléket közöttünk.
Felismerve gyermeked elsődleges szeretetnyelvét, máris hatalmas lépést tettél kettőtök kapcsolatának erősítésében, de ezen túl gyermeked másokhoz való kapcsolódási képességének fejlesztésében.
Te ismered a lányod, fiad szeretetnyelvét?

Ha nem, akkor kérlek, hogy a fenti kérdések mentén kezd el megfigyelni a gyermekedet és határozd meg, melyik az az 5 közül.