Anyák Home office-ban

A pandémia következtében egyre többen dolgoznak home office rendszerben. Ez a helyzet megkerülhetetlenné tette a paradigmaváltást a mindennapi élet, a család napirendjének megtervezésében.
Kicsivel több mint 1 éve az eddiginél sokkal több család otthonába költözött be a munkahely. Optimális esetben megmaradt a dolgozószoba falai között, a gyakoribb azonban az, hogy elfoglalta a nappalit, olykor még a hálószobát is, hiszen a digitális iskolának is helyet kell szorítani. Miközben anya online meetingel, vagy a munkáját igyekszik végezni, a gyerekek is fel-feltűnnek a háttérben, gondok adódnak az oktatási rendszerhez való hozzáférésben, nehezebben megy a tanulás, stb. stb.
Ilyen körülmények között kihívást jelent a koncentráció, a fókusz tartása.
A bezártság, a szociális kapcsolatok hiánya a “karanténdepresszió”, vagy szaknyelven “Covid-19 blues” jelenséget is behozta az életünkbe.Ezeknek és  még további korábban ismeretlen körülménynek köszönhetően a járvány elhúzódásával a kezdeti szakaszban (úgy 3-5 hónap) még meredeken emelkedő munkahelyi hatékonyság hirtelen megfordult és zuhanásba kezdett. Olvasható az Állami Számvevőszék távmunkáról szóló elemzésében (2021).
A “Válaszd szét a munkát és a magánéletet!”, illetve a “Biztosíts magadnak énidőt!”, “Ne üljön egész nap kütyük előtt a gyerek és ebben mutass jó példát!” paradigmák tovább nem fenntarthatók.
Mit tehet egy anya a család együttműködésének erősítésére, a saját és gyermekei motiválására és a saját munkája hatékonyságának szinten tartása érdekében?
Ha egy percre behunyod a szemed és felidézed azt a környezetet, amelyben a legjobban tudtál teljesíteni, akkor milyen közeg jelenik meg előtted? Mi jellemzi ezt?
Ha ez megvan egy kicsit nehezebb kérdés következik. Hogyan tudnád most ezt megvalósítani?
Ezen én is sokat gondolkodtam és néhány dolgot változtattam ennek érdekében az életünkben.
A megszokott napi rutint mindenképpen át kell gondolni és ebbe a család minden tagját be kell vonni. Játékossá is lehet tenni a kisebb gyerekek számára, ha például adtok valami jellemző nevet a napoknak, amit aztán következetesen alkalmaztok. Pl. Döcögő hétfő, Futakedd, Szavazó szerda…Minden napnak legyen a nevének megfelelő tartalma, amelyre mindenki készül, amelyhez mindenki alkalmazkodik. A gyerekeknek is legyen minden napra valami feladatuk, amit önállóan a maguk, vagy akár az egész család számára elvégezhetnek.

zavartalan munka érdekében – ha teheted –  kelj fel korábban, így amíg a gyerekek még alszanak, már teljesítettnek érezhetsz néhány feladatot. A napnak azt a részét, amikor a gyerekek online tanulnak, igazíthatod az órarendükhöz. Ha pedig vége az óráknak és már nem tudsz dolgozni, akkor – tapasztalatom szerint a munkahelyi vezetők, most a “fontosabb az hogy időre és az elvártnak megfelelően elvégezd a munkát” alapelvet követik, minthogy szigorúan elvárják a munkaidőrendhez való alkalmazkodást. Azaz – ha szükséges – folytasd a munkát miután a gyerekek lefeküdtek.

Most még inkább szükséges, hogy a gyerekek is részt vállaljanak a házimunkában. Ezt is be lehet illeszteni a közös napirendbe, amely mindenki számára látható, elérhető és látható. Motiváld a gyerekeket jutalommal.
 Bevallom én igénybe veszek több olyan szolgáltatást, amellyel a saját életemet megkönnyítem. Pl. ebéd házhozszállítás, online bevásárlás.

Ha a nagyszülők, vagy bárki a családban hadrafogható, most tedd félre az ezzel kapcsolatos korlátaidat.Kérj segítséget! A legtöbb ember szívesen segít, ha módjában áll. Kölcsönösségi alapon pedig ez akár hosszútávon is működhet.

Tapasztalatom szerint az anyák elképesztően kreatívak.

Neked mi vált be? Mi az, amit változtattál ebben a helyzetben?